LEVENSSTIJL

Vliegen met papa. Onze passie voor paragliden

15views

Mijn naam is Luigi Boggia en ik had het geluk geboren te zijn in de Aostavallei, een van de mooiste bergen van Europa. Sinds ik een kind was, was ik gepassioneerd door vliegen in al zijn vormen en ontwikkelde ik vervolgens mijn interesse in het bijzonder sport parachutespringen.

Na vele jaren van verschillende activiteiten, vandaag vlieg ik met een tandem-paraglider, waardoor ik mijn passie met vreugde en voldoening kan overbrengen voor iedereen die wil proberen zichzelf van de grond te ‘tillen’. Ik ben er in het bijzonder zeker van dat het de wens van elke vader en moeder is om hun kinderen te kunnen betrekken bij de activiteiten waar wij zelf gepassioneerd over zijn, en zelfs als ik me ervan bewust ben dat deze sport minder gebruikelijk is dan andere… kan ik dat wel zeggen dat het onze droom is dat deze sneller wordt gerealiseerd dan we ons konden voorstellen.

In feite is dit precies de motivatie die mij drijft om dit artikel te schrijven. Het gaat over willen vertel het avontuur van mijn kleine Valerio die ook gepassioneerd raakt door het vliegen en wat mij veel voldoening geeft.

Het verhaal begint als volgt: Valerio is sinds zijn kindertijd ondergedompeld in de wereld van het vliegen. Inderdaad al op tweejarige leeftijd deed hij zijn eerste ervaring op als passagier in een eenmotorig vliegtuig op de toppen van de bergen van de Valle d’Aosta.

Zijn passie begon zich te ontwikkelen vanaf het moment dat hij bijna elk weekend bezig was hij wachtte met mijn moeder op mij bij de landing na mijn vluchten. In feite begon hij steeds meer geïnteresseerd te raken, stelde mij veel vragen over de uitrusting, hoe het zweefvliegtuig vouwde en sprak soms met mij via de radio.

Valerio beleefde het echte keerpunt in 2018 tijdens onze reis naar Sint Hilaireeen Franse locatie die wij allemaal “vogels” goed kennen als de realiteit waar het nummer EEN evenement in de sportvliegsport plaatsvindt en waar het moeilijk is om weg te blijven.

Juist bij deze gelegenheid werd Valerio, die vier jaar oud was, hij was verblind en gefascineerd door alles wat er tijdens de vlucht te zien was tijdens deze drie verblijfsdagen (inclusief gemaskerde vluchten).

Na uren was er geen manier om het weg te halen bij het opstijgen en dat is gewoon zo van daaruit begon zijn benadering van actieve vlucht. Misschien heeft het feit dat hij een realiteit van plezier en delen tussen volwassenen en kinderen uit dezelfde passie zag, hem in staat gesteld deze sport te zien als iets dat we samen konden doen.

Terug van deze fantastische ervaring Valerio vroeg om een ​​helikoptervlucht te maken. Een verzoek dat ik onmiddellijk aanvaardde, aangezien er in een van onze steden in de Valle d’Aosta binnenkort een evenement zou plaatsvinden waardoor toeristische vluchten zouden kunnen plaatsvinden.

Dus mijn vrouw en ik besloten hem een ​​plezier te doen en zijn net klaar met de ervaring Valerio deed zijn tweede verzoekdat ik met mij een tandemvlucht zou kunnen maken op een paraglider.

Ik moet eerlijk zijn: dit verzoek bracht mij in de war, ik had al geprobeerd hem te vragen het te proberen, maar hij had altijd geweigerd. Ik, heel optimistisch, had al een paraglidingtuigje voor een kind gekocht, er was hoop en als het nodig was, zou ik er klaar voor zijn. Die dag was hij degene die het voorstel deed en dus wilde ik hem opnieuw een plezier doen. Ik voelde me echt heel verantwoordelijk en de volgende dag gingen we er allemaal heen Torgnon, een realiteit die zich goed leent voor paraglidingvluchten en die ik heel goed ken.

We gingen naar het schoolveld in het gezelschap van vrienden en studenten die moesten oefenen: door mee te doen had ik het begrepen als Valerio echt overtuigd was. Bij aankomst glimlachte hij, toonde een onverwachte rust en wilde naar de top van de “pratone” klimmen. Ik was dat veel minder, maar ik hield alles goed verborgen.

We hebben de lange klim een ​​keer gelopen bij het opstijgen liet ik hem het harnas, de helm en de handschoenen dragen en met de hulp van onze vriend André vertrokken we voor onze eerste vlucht.

Na een paar momenten vliegen op een paar meter van de grond hoor ik mezelf zeggen: “Papi, je hebt gelijk, het is echt mooi in de lucht.” Vele jaren van vliegen hebben me in ieder geval niet de sensatie gegeven die ik voelde toen ik mijn vierjarige die zin hoorde zeggen terwijl we samen in de lucht waren. Een ongelooflijke situatie, maar het was nog maar het begin.

Landen geweldig feest met moeder Masha die, ondanks de bezorgdheid, het evenement toestond en er aan deelnam. Het is niet gemakkelijk voor een moeder om daar op de grond te zijn en haar zoon op vierjarige leeftijd aan een paraglider te zien hangen, zelfs niet in een tweezitter met zijn vader.

Het enthousiasme van mooie bedrijven maandag beschreven voor zijn kleine kameraden die zeker niet helemaal begrepen wat Valerio in het weekend deed… het was en is nog steeds prachtig. Er was ook verbazing bij de docenten. Hij gaat nog naar de kleuterschool van het Don Bosco Instituut in Aosta waar hij een beetje opvalt: de anderen praten over voetbal en hij over vliegen.

Aan het begin van het nieuwe jaar had ik verwacht weer te gaan vliegen met mijn zoon, maar dat was niet het geval. De winterstop had het enthousiasme zomaar bekoeld we zijn de hele zomer begonnen met “samenwerken” om weer te landen met retraites, foto’s, chats op de radio, spelletjes met zijn aangepaste vlieger om de inflatie te doen om de studenten van de cursus te imiteren.

Op een mooie dag vroeg hij me naar het festival in Frankrijk, S. Hilaire: hij wilde teruggaan. Dus door de sprong te wagen, konden we opnieuw drie dagen volledige onderdompeling in sportvliegen ervaren en vooral om degenen die gemaskerd zijn te zien. Deze keer tijdens het evenement was zijn vraag: “Papi, waarom maken we niet ook kostuums en komen we hierheen vliegen?”.

Ik antwoordde: “Oké, we kunnen erover nadenken, maar eerst zullen we veel samen moeten vliegen, niet alleen de pitches doen maar hoger gaan, ben je er klaar voor?”.

Hij: “Maar zullen we de adelaars ook van dichtbij kunnen zien?”.

Ik: “Als we goed en gelukkig zijn, kunnen we ze van dichtbij zien” (hier in de Aostavallei komen we soms tegen).

Hij: “Oké, ik ben er klaar voor als we thuiskomen. Ik wil met je hoog vliegen en we moeten beslissen welk kostuum we gaan voorbereiden.”

Mijn hart zonk mij in de schoenen, nu zou het echt mijn beurt zijn.

Bij thuiskomst bleef hij fantaseren over de volgende hoge vlucht en ik raakte supergeagiteerd, nu moest ik de grote stap zetten. Ik heb de ideeën samengevoegd: de startgewichten berekenen, een nieuwe helm voor hem kopen en een verzwaarde vest voor mij, ik wilde kalm zijn. Ik bracht een paar slapeloze nachten door met alles wat ik had moeten doen, Ik ben altijd heel voorzichtig. Ik heb in tientallen jaren duizenden vluchten gemaakt, maar wat mij te wachten stond was voor mij een ongelooflijke gebeurtenis. Niets werd aan het toeval overgelaten, er was meer aandacht nodig dan normaal, misschien komt het van buitenaf gezien vreemd over, maar ik denk dat een ouder mij wel kan begrijpen.

De noodlottige dag brak aan, de onvervangbare pilotenvrienden van Valtournenche waren klaar om samen te werken, veel complimenten en eerste aanmoedigingen werden aan Valerio gegeven op het ontmoetingspunt van de landing. Helemaal klaar gingen we naar La Magdeleine, onze historische startplaats. Valerio toonde de kalmte van een veteraan, het leek alsof hij nooit in zijn leven iets anders had gedaan. We kwamen aan bij het opstijgen en ik begon met de voorbereidingen. Ik denk dat ik meer controles op mijn apparatuur heb gedaan dan NASA op de Saturn 5 voordat deze naar de maan vertrok.

Zodra de wind optimaal werd, gingen we op pad, een paar rennende stappen en hier waren we eindelijk in de lucht.

.. maar dit keer op 1800 m. De lucht was echt fris, maar ik zweette als in een saunaMijn beenspieren waren gespannen en eenmaal geland was ik zo moe alsof ik te voet de berg af was gerend. Hij daarentegen was kalm en ontspannen: we vertelden mama via de radio dat we aan het vliegen waren, zij stond gewapend met een camera op de landingsbaan.

Onmiddellijk na het opstijgen overhandigde ik hem de videocamera zoals hij wilde, heel blij en glimlachend hij begon zijn gevoelens te uiten op video bedekte het geluid van de wind de stem, maar ik genoot van het live nieuws.

Hij vroeg me toen waar de adelaars waren en zodat ze niet in de buurt zouden komen. “Misschien liggen ze nog in bed, misschien de volgende keer”, antwoordde ik, “dan komen we morgen terug en wachten we op ze”, antwoordde hij met onverwacht vertrouwen.

Toen hij tijdens de vlucht aankwam met uitzicht op de Matterhorn, vertelde hij me: “Vanaf hier is alles heel mooi en beneden lijkt het op een LEGO-spel, de mensen lijken op mieren” en hij lachte hartelijk. Eenmaal toen we de verticale landing bereikten, zagen we moeder Masha dat op ons wachtte, we namen eindelijk afscheid en maakten ons klaar om de grond te raken.

Valerio: “Papi, beloof me dat je als een meester zult landen.” Ik: “Ik beloof dat ik dat zal doen.” Valerio: “Ja, ik weet dat je capabel bent, ik zie je altijd”. Nu was ik trots op dit compliment. De omstandigheden waren perfect en hier stonden we een paar meter boven mama en maakten we foto’s van onze eerste vlucht. Superzachte landing met de: “Goed gedaan papi!”, verwoord door Valerio met vreugde. Ze rende opgewonden naar ons toe, ik liet eindelijk de spanning los. Ik heb alle grenzen van geluk overschreden. Vervolgens hebben we de confettipijp laten barsten gekocht om het begin van vele toekomstige avonturen te vieren.

We werden omringd door verschillende toeschouwers die als toevallige toeschouwers landden. Iedereen complimenteerde Valeriodie tevreden en blij was met zijn eerste onderneming.

We vouwden samen het zeil en praatten over de vlucht van vandaag, maar ook van morgen en de toekomst, van het kostuum dat we willen voorbereiden voor Sant Hilaire 2020. Er zijn enkele ideeën naar voren gekomen, wie weet of we dit project kunnen uitvoeren, we zullen ons best doen met passie, het is ons volgende grote doel, dat veel werk en voorbereiding zal vergen, met aandacht voor elk detail.

De vluchten gaan nu met passie door, ook al zal de winter ons tot een gedwongen stop dwingen, maar we zijn er zeker van dat de voorjaarsherstart dit keer zal plaatsvinden. Hij vraagt ​​alles, hij is erg nieuwsgierig, actief en geïnteresseerd in het onderwerphij weet al veel dingen, hij observeert aandachtig, hij wil leren zodat hij op een dag als hij ouder is alleen kan vliegen.

Valerio houdt nog meer van alles wat in de lucht hangt, omdat hij nu weet wat het werkelijk betekent om daar als hoofdrolspeler te zijn. Hij is een grote fan van de Frecce Tricolori, we missen nooit een demonstratie in de buurt, hij kent hun manoeuvres, hij heeft foto’s met patrouillepiloten. Hij kent en waardeert elk type vlucht, ik zie hem vaak naar de lucht kijkende passie is echt bij hem binnengedrongen, hij loopt vaak met zijn neus opgetrokken en stelt daar altijd vragen over.

Ik weet niet of de beroemde uitspraak van Leonardo da Vinci werkelijk door de Meester is gezegd: “Als je over de aarde loopt nadat je hebt gevlogen, zul je naar de lucht kijken omdat je daar bent geweest en daarheen wilt terugkeren”. Zeker, de mens ervaart die sensatie en het kind nog meer, dat weet ik zeker, want het is ook gebeurden ook al had ik vóór mijn zeventiende nog nooit gevlogen.

De interesse van mijn zoon in vliegen groeit steeds meer, Het vervult mijn hart om te weten dat hij op een dag degene zal zijn die de besturing overneemtdat in de toekomst alleen zal vliegen en binnenkort weer waarbij de tweezits paraglider steeds meer een hoofdrol gaat spelen.

Een speciale dank gaat uit naar al mijn levenslange vrienden, de Valtournenche-renners die dicht bij ons waren op deze eerste belangrijke momenten.

van Luigi Boggia

(Wil je jouw verhaal ook gepubliceerd zien op de site? Stuur het naar redazione@nostrofiglio.it)